UUSI POTILASVAKUUTUSLAKI VOIMAAN 1.1.2021

Potilasvakuutus

MIKÄ MUUTTUU?

Nykyinen potilasvahinkolaki on peräisin vuodelta 1987. Uusi potilasvakuutus on turvasisällöltään aiempaa laajempi – merkittävimpänä muutoksena aiempaan on kehoon asennettavien implanttien aiheuttamien vahinkojen sekä sairaanhoitopiirin ulkomailta tilaamien hoitojen aiheuttamien vahinkojen kuuluminen vakuutuksen korvauspiiriin.

Merkittävä uuden lain tuoma muutos on lisäksi se, että vuoden 2021 alusta alkaen jokaisella terveydenhoitoalan yrityksellä tai yhteisöllä on oltava potilasvakuutus, joka on hankittu suoraan vakuutusmarkkinoilta.  Vakuutus on luonteeltaan riskivakuutus, jossa pienimmät riskit rahoitetaan kunkin toimijan omasta vakuutuksesta ja suurimmat riskit kustannetaan yhteisesti ns. jakojärjestelmän kautta kaikkien vakuutuksenottajien vakuutuksesta.

Yksityissektorilla potilasvakuutus on jo nykyisin otettu suoraan potilasvakuutusta tarjoavilta vakuutusyhtiöiltä. Julkisten toimijoiden vakuutukset on pääsääntöisesti merkitty Potilasvakuutuskeskuksen (PVK) kautta. PVK:n järjestelyssä suomalaiset vakuutusyhtiöt ovat toimineet vakuutuksen myöntäjinä yhdessä, rinnakkaisvakuuttajina.  Kyseessä ei ole varsinainen vakuutus, vaan täysomavastuinen vahinkojen hoitojärjestelmä, jossa vakavien vahinkojen varaukset kirjataan sairaanhoitopiirien omaan taseeseen.

Muutoksen myötä syntyy aivan uusi vakuutusmarkkina, jota varten vakuutusyhtiöt ovat alkaneet valmistautua.  Kaikkien potilasvakuutusta tarjoavien vakuutusyhtiöiden on kuuluttava Potilasvakuutuskeskukseen ja PVK tulee jatkossakin hoitamaan vakuutusyhtiöiden lukuun potilasvahinkojen käsittelyn. Vakuutusyhtiöiden on myös tarjottava potilasvakuutusta – aivan kuten muitakin lakisääteisiä vakuutuksia. 

MITEN UUDISTUKSEEN KANNATTAA VARAUTUA?

Potilasvakuutuksen kilpailutus vuodelle 2021 tulee tehdä vuonna 2020.  Vuoden 2019 kuluessa kannattaa selvittää ja analysoida sairaanhoitopiirin potilasvahinkohistoria, jotta vakuutustarjouspyyntö voidaan suunnitella oikein. Rewendan asiantuntijat ovat perehtyneet potilasvakuuttamiseen jo vuosikymmenten ajan vakuutusyhtiössä, Potilasvahinkolautakunnassa, sairaanhoitopiirien meklarina ja konsulttina sekä uuden potilasvakuutuslain valmistelussa.

Keskustelemme mielellämme tarkemmin muutoksesta ja sen vaatimista toimenpiteistä.

 

Kari-Pekka Hakala

Toimitusjohtaja

p. 050 361 1259, kari-pekka.hakala@rewenda.fi

Rewenda Oy

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Tämän kysymyksen tarkoitus on estää automaattisten roskapostien lähetys.
1 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.