Cyber –riskien vakuuttaminen myös pienissä yrityksissä yleistyy

Mitä cybervahinko tarkoittaa?

Vielä muutamia vuosia sitten ”cybervahinko” oli vain hiukan epämääräinen sana, jonka merkityksen harvat ymmärsivät. Sen ymmärrettiin liittyvän lähinnä palvelunestohyökkäyksiin tai kiristyshaittaohjelmiin ja koskevan vain isoja yrityksiä. Viimeisten vuosien kuluessa mediassa on kuitenkin näkynyt enenevässä määrin juttuja yritysten tai julkisyhteisöjen kärsimistä cybervahingoista, eivätkä tapaukset ole olleet suoraan riippuvaisia yrityksen koosta tai toimialasta. Kyse saattaa olla ulkopuolisen tekemästä hyökkäyksestä, jonka tarkoituksena on joko hankkia jotain taloudellista etua, tai yksinkertaisesti vaikeuttaa toisen toimintaa. Toisaalta, nykyisessä maailmassa kaikki toiminta on jatkuvasti enemmän ja enemmän tietotekniikan varassa ja vahinkoa voi aiheutua myös työntekijän tai palveluntarjoajan inhimillisestä virheestä.

Riskienhallinta ja ongelmien ennaltaehkäisy ovat tietenkin avainasemassa cybertapausten ja niiden aiheuttamien kustannusten minimoimiseksi. Julkisuuteen tulleiden tapausten myötä vakuutusalalla on kuitenkin kasvanut ymmärrys siitä, että näiden vahinkojen aiheuttamille kustannuksille tarvitaan myös vakuutuksin hankittavaa turvaa.

Mitä hyötyä on cybervakuutuksesta?

Lähes kaikki Suomessa toimivat vakuutusyhtiöt tarjoavat nykyisin cybervakuutusta. Vakuutusyhtiöiden tarjoamissa ratkaisuissa on jonkin verran eroja, mutta pääsääntöisesti niillä voidaan kattaa erilaisten tietoihin, verkkoihin ja järjestelmiin kohdistuvien hyökkäysten tai virheiden aiheuttamia kustannuksia. Vakuutuksesta korvataan yleensä esimerkiksi tietojen palautuskustannuksia ja asian selvittelystä aiheutuneita kuluja, toiminnan keskeytymisestä tai häiriintymisestä aiheutunutta menetystä sekä vahingonkorvausvastuuta kolmannelle osapuolelle. Yleensä vakuutukseen kuuluu myös niin sanottu ensivastepalvelu, jonka avulla vakuutusyhtiön asiakas saa nopeasti avun vakuutusyhtiön etukäteen määrittelemiltä palveluntarjoajilta.

Vakuutusyhtiöiden riskivalinta ja hinnoittelu perustuvat suurelta osin yrityksen tai yhteisön toimialaan, kokoon ja nykyiseen riskienhallinnan tilaan. Eri vakuutusyhtiöiden tarjoamien vakuutusten vertaileminen ei aina ole helppoa ja cybervakuutuksen saaminen edellyttää yleensä melko yksityiskohtaisen riskikartoituksen täyttämistä.

Tässä me voimme auttaa!

Olemme kilpailuttaneet portfolioratkaisun sellaisille pienille ja keskisuurille yrityksille, joiden toiminta ei cyberriskien kannalta ole erityisen riskialtista. Potfolioratkaisun turva on vakuutusyhtiön kanssa etukäteen selvitetty ja olemme todenneet sen laadultaan hyväksi. Myös vakuutuksen hinta on kilpailutettu edulliseksi ja täytettävä riskikartoituslomake on lyhyt ja helppo täyttää. Portfolioratkaisu on hyvä vaihtoehto pienelle tai keskisuurelle toimijalle, joka haluaa varmistaa, että myös cyberriskit on vakuutettu, mutta joka ei halua maksaa vakuutusturvasta kultaa ja mirhamia.

Sellaisille toimijoille, joiden toiminnan luonne tai yrityksen koko eivät sovi portfolioratkaisuun, pystymme hankkimaan vakuutuksen muuta olemassaolevaa vakuutusmarkkinaa hyödyntäen. Tarvittaessa vakuutus voidaan hankkia myös ulkomaisilta toimijoilta, jos Suomesta ei sopivaa vakuuttajaa löydy.

Jos cybervakuutuksen tarpeen selvittäminen tai sen hankkiminen on toistunut palaveripuheissa tai on roikkunut asialistoilla, nyt on hyvä aika ottaa meihin yhteyttä. Selvitetään yhdessä, mikä olisi teille paras ratkaisu!

 

Anu Ruotsalainen, Rewenda Oy

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Tämän kysymyksen tarkoitus on estää automaattisten roskapostien lähetys.
6 + 8 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.